Teorijska plesna radionica “Latino plesovi“ u UOSI VUKA

07.10.2020. godine održana je teorijska plesna radionica “Latino plesovi“.

Na samom početku radionice predavač je sudionike podsjetio kako je prva plesna terapija zasnovana na latino plesovima. Iako je osnovana u SAD-u, temelji se na latino plesu i to na argentinskom tangu. Predavač je prisutne uveo u početak teorije o argentinskom tangu i komunikaciji.

Ovaj ples se od svojih početaka do danas koristi u različite svrhe. Jedna od njih je kako pomaže u kontroliranju različitih tjelesnih i mentalnih smetnji, kao što su razvijanje motoričkih sposobnosti i kreiranje. Tango ples nam nudi mogućnost dijeljenja, stvaranja i kreiranja, u zajedništvu i za sebe.

Sigurnost u pokretu ovih plesova dovodi do svjesnosti komunikacije u paru kada plešemo, ali i u stvarnom životu. Zatim su prisutni imali priliku naučiti koji su to, pored tanga najpoznatiji latino plesovi i odakle potječu. Cha-cha-cha je kubanski i nastao je od mambo plesa.

Jive je nastao u SAD-u i nikad se nije plesao u Latinskoj Americi, ali se temelji na bluz glazbi doseljenika Latinske Amerike u SAD-u. Lambada je brazilski ples. Limbo je karipski ples. Mambo dolazi sa Kube, a prenesen je sa Haitija. Merengue je iz Dominikanske Republike.

Salsa je kubanski ples. Samba je brazilski ples. Paso doble je španjolskog podrijetla i jedini koji se temelji na baletu. Nastao je u Španjolskoj te je nadahnut francuskim baletom za razliku od ostalih latino plesova koji se temelje na quadrillu.

eu zajedno do fondova