UOSI “Vuka” na 58. Svjetskom kongresu istraživanja plesa

Izvješće o učešću djelatnika UOSI “Vuka” iz Vukovara na 58. Svjetskom kongresu istraživanja plesa.

U Ateni je od 06. 07. 2022. do 10. 07. 2022 održan 58 Svjetski kongres istraživanja plesa u organizaciji atenske podružnice Međunarodnog Plesnog Vijeća (Conseil International de la Dance, CID) na kojemu  su kao jedini predstavnici RH sudjelovali djelatnici UOSI “Vuka” iz Vukovara Mirela-Miriana i Stevan Ristić.

Aktivnosti kongresa su provođena na tri mjesta u samom centru Atene, u zgradi atenske podružnice CID-a, na plesnoj sceni „Dora Stratou“ na brdu Filopappou na oko 500 metara od Partenona, i u znanstveno-sportskom centru Serafeio koji je dio akademije sportskog kluba PAOK.

Mirela-Miriana Ristić je predstavila projekt „Društveni centar IN“ koji je uspješno sprovođen od svibnja 2020. do svibnja 2022. i bio financiran iz fondova EU. Dio projekta provođenih u UOSI „Vuka“ bile su radionice plesne terapije koje su se provodile po jedinstvenim i originalnim metodama, a proizašle su iz ranijih projekata uspješno provođenih od strane  UOSI „Vuka“ što  se posebno odnosi na projekt VAP-NOP. Inače, plesna terapija je bila glavna tema i više od  polovice teorijskih radova  je bilo na temu plesne terapije.

Sama prezentacija je privukla dosta pažnje i tijekom kongresa je:

 • Priznata i pohvaljena originalnost i kreativnost principa i metoda kojima se radilo na radionicama, a sama metoda je dobila vrlo pohvalne kritike
 • Dogovorena suradnja sa nekoliko institucija i organizacija koje se bave plesnom terapijom da bi se ova metoda po VAP-NOP principu mogla primijeniti i na druge sredine
 • Dogovorena suradnja oko organizacije sustava obrazovanja da bi se ovakav sustav mogao i dalje razvijati
 • Dogovorena suradnja na području standardizacije, registracije i unifikacije metoda, načina i principa rada u oblastima vezanim za plesnu terapiju, a posebno za sustav edukacije za zvanje plesni terapeut.
 • Pozvani su predstavnici i suradnici Udruge na seminar o plesnoj terapiji u ljeto 2023. na kojem bi se više diskutiralo o svim pitanjima vezanim za plesnu terapiju.

Stevan Ristić je prezentirao rad na svojoj novoj knjizi „4 plesa za 4 boga“ proistekle iz dosadašnjeg rada UOSI „Vuka“ na nekoliko projekata, a najviše na projektu VAP-NOP (Vučedolski Arhaični Ples-Najstariji Oblik Plesa) iz kojeg je nastalo nekoliko drugih projekata, dvije knjige i mnogo drugih radova. Iako se nadalo uspješnoj prezentaciji i dobrim kritikama, ono što se dogodilo na kongresu je nadmašilo, u pozitivnom smislu, sva očekivanja.

Naime, zbog COVID situacije u svijetu se nije moglo putovati, tako da se nije moglo niti surađivati kao što bi bilo u normalnim uvjetima. Stoga je bilo veliko iznenađenje kad je tijekom kongresa nekoliko predstavnika CID-a iz SAD-a izvijestilo o novim činjenicama vezanim za plesnu edukaciju u SAD-u, a posebna čast projektu VAP-NOP je činjenica da je dio knjige „Podrijetlo plesa“ i to njen uvodni dio, postao vrlo važan dio udžbenika predmeta „Osnove koreologije“ koji je izdan za potrebe plesne edukacije nekoliko sveučilišta američke države Florida.

Inače, knjiga „Podrijetlo plesa“ je u nakladi vukovarske podružnice Matice Hrvatske trebala biti tiskana i na hrvatskom jeziku ali, zbog niza okolnosti se nije uspjelo u tome. Osim ovoga, prezentacija je vrlo dobro primljena među plesnim stručnjacima koji su nazočili kongresu, možemo da spomenemo  6 doktora znanosti, desetak sveučilišnih profesora i ostalih kulturnih i obrazovnih djelatnika i umjetnika. Zbog svega toga Stevan Ristić je dao intervju za američku NMBC plesnu produkciju. Prezentacija je dobila vrlo dobre kritike i pohvale, što je uvjetovalo da se tijekom kongresa još:

 • Dogovori suradnja o promidžbi i potpori daljem radu na projektu VAP-NOP i svim aktivnostima koje on podrazumijeva
 • Dogovori suradnja oko pronalaženja nakladnika za tiskanje knjige „Podrijetlo plesa“ na engleskom jeziku a za potrebe američkog tržišta
 • Dogovore aktivnosti oko rada na curriculum-u i udžbeniku za predmet „Povijest plesa“ koji bi se temeljio na VAP-NOP projektu, a koristio bi se u sveučilištima diljem SAD-a.
 • Dogovori potpora za druge projekte, aktivnosti i događaje koje bi radila UOSI „Vuka“ u domenu plesa i ostalih srodnih kulturnih i znanstvenih oblasti.

Ovdje bi iznijeli samo najvažnije od tih aktivnosti a to su:

 • Osnivanje multimedijskog centra „Hefest“ koji bi promovirao teme vezane za ples, uključujući i plesnu terapiju
 • Snimanje dokumentarnog filma na temelju knjige „Podrijetlo plesa“ koji bi i nosio taj naslov
 • Osnivanje alternativnog medicinskog centra gdje bi jedna od osnovnih djelatnosti bila plesna terapija
 • Daljnja istraživanja u vezi razvoja teorije o „Plesu Jarebice“ kao najstarijem plesu na svijetu.

Predsjednik CID- a je obećao svu moguću pomoć oko svih tih aktivnosti, ali je i naglasio potrebu da se u Vukovaru osnuje podružnica CID-a kako bi se uspješno pokretale, koordinirale i kontrolirale te aktivnosti i da bi, u slučaju osnivanja podružnice, bilo puno efikasnije pristupiti fondovima, donatorima i sponzorima koji potpomažu međunarodni svijet plesa.

Vezano za projekat VAP-NOP u pripremi je knjiga “Četiri plesa za četiri Boga”.  Prezentaciju knjige možete pročitati na ovom linku: Četiri plesa, a prezentaciju rada na projektu “Društveni centar IN” udruge „Vuka“ možete pregledati ovdje.

 

eu zajedno do fondova