Nacionalni dan osoba s invaliditetom u Udruzi osoba s invaliditetom Vuka Vukovar

Udruga osoba s invaliditetom Vuka , Vukovar je proslavila Nacionalni dan osoba s invaliditetom 21.03.2023 na način da je s početkom u 12 sati za svoje članove pripremila sastanak u prostorijama udruge gdje su dočekani sa riječima dobrodošlice od strane Predsjednika, Đ. Bošnjaka i zaposlenih. Predsjednik udruge je pozdravio i čestitao svim prisutnim Nacionalni dan osoba s invaliditetom, te pozdravio naše goste: Petra Peršića– fizioterapeuta s klinike za rehabilitaciju Ottobock, Osijek i Tonija Maričića– fizioterapeut u Bizovačkim Toplicama koji su predstavili temu: Robotska neurorehabilitacija kao suvremeni pristup fizioterapiji.

Petar Peršić- fizioterapeut sa klinike za rehabilitaciju Ottobock , Osijek i Toni Maričić- fizioterapeut u Bizovačkim Toplicama koji su predstavili temu: Robotska neurorehabilitacija kao suvremeni pristup fizioterapiji.

Jedini centar robotske neurorehabilitacije u istočnoj Hrvatskoj se nalazi upravo u Bizovačkim Toplicama, a naši su članovi dobili informacije o robotskoj neurorehabilitaciji. Kako i gdje se primjenjuje i tko ima koristi od iste, te naveli da je idealna za osobe s narušenom biomehanikom hoda, brzoj obnovi motorike kod osoba s neurološkim i ortopedskim oštećenjem hoda. Robotska neurorehabilitacija preporučena je nakon moždanog udara, u ublažavanju posljedica dijagnosticirane multiple skleroze, u cerebralnoj paralizi, ozljedama kralježničke moždine, neoplazmima središnjeg živčanog sustava , traumatske ozljede mozga , degenerativnih oboljenja zglobova donjih ekstremiteta, mišićne atrofije, hemiplegije i ostalih stanja s narušenom biomehanikom hoda. Sve je nam stručno objasnio Toni Marićič. Isto je tako naveo da se u Švedskoj već od 2007. godine primjenjuje robotska neurorehabilitacija i izrazio nadu da i ako u Hrvatskoj je to relativno nov pristup rehabilitaciji , postati nešto normalno i biti uskoro refundirane terapije od strane HHZO imajući u vidu da su od značajne pomoći i nakon par terapija vidljivo je poboljšano stanje pacijenta. Isto je tako istaknuo da i rezultati ovise o pojedincu, kako tko reagira na terapiju.

UOSI VUKA Vukovar

Fizioterapeut Petar Peršić je u prezentaciji otkrio što sve pozitivno donosi Exopulse Molli Odijelo i gdje je sve od koristi: opuštanje spastičnih mišića, održavanje ili povećanje ospega pokreta, aktivacija i ponovno učenje mišića, povećanje lokalne cirkulacije , simptomatsko ublažavanje i liječenje povećane tvrdokorne bolesti a glavne skupine pacijenata su oni sa multiplom sklerozom, cerebralnom paralizom , moždanim udarom , pacijenti sa ozljedom leđne moždine. Sve dobrobiti odijela se mogu isprobati upravo u Bizovačkim toplicama besplatno. Fizioterapeut Petar Peršić je istaknuo da na žalost postoje i kontraindikacije za neke skupine pacijenata. Naši su gosti nakon Power Point prezentacije odgovarali na sva postavljena pitanja od strane prisutnih.

 Bio je to izuzetan dan i sretni smo što smo bili u mogućnosti predstaviti našim članovima temu od širokog interesa.

Uosi Vuka Vukovar

eu zajedno do fondova