Nacionalni dan invalida rada


 

ZAŠTO OBILJEŽAVAMO NACIONALNI DAN INVALIDA RADA HRVATSKE – 21. OŽUJAK
Određenje 21. ožujka Nacionalnim danom invalida rada Hrvatske svoju povijesnu komponentu nalazi u događanjima iz 1956. godine i rudarskoj nesreći koja se dogodila u Belgiji pri čemu su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka određeno je obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, sve dok nije usvojena Rezolucija 47/3 Generalne skupštine UN-a iz 1992. godine čime 03. prosinac postaje Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom – invalidi rada obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada, smatraju neophodnim iz više razloga. Prije svega žele upoznati širu javnost s pravima i interesima invalida rada, ujedno žele ostvariti visok stupanj prepoznatljivosti kao i senzibilizirati javnost s problemima s kojima se susreću invalidi rada, te poglavito žele ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

U sklopu Kampanje obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske odabrali smo ružu kao zaštitni znak. Kako je jedna od glavnih programskih aktivnosti HSUIR-a prevencija nastanka invaliditeta, ružom smo htjeli ukazati na problem korištenja zaštitnih sredstava na radu.

Za ubiranje ovog cvijeta, neizmjerne ljepote potrebna su zaštitna sredstva. Naime, svjedoci smo da unatoč propisanim visokim kaznama za propuste u zaštiti na radu, poslodavci i dalje nastoje izbjeći primjenu propisanih zaštitnih mjera i svjesno štede na mjerama zaštite na radu. Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 03. prosinac je nesumnjivo dan koji je omogućio udrugama osoba s invaliditetom i njihovim članovima da istaknu probleme koje vlast sigurno ne bi sama po sebi uočila i riješila. No, ako znamo da je ovo samo jedan dan u godini, a udruga osoba s invaliditetom ima oko 300 u Republici Hrvatskoj, a osoba s invaliditetom ima oko 511 094 vrlo je teško pratiti sve probleme na koje se upozorava na taj dan.

Susreti bez obzira na kojoj razini, postali su uglavnom prigodni protokolarne naravi. S obzirom na to da samo invalida rada, u odnosu na ukupan broj osoba s invaliditetom, u Republici Hrvatskoj ima oko 50% ili 125.510. Hrvatski savez udruga invalida rada je uz pismenu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, ministrice obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, predsjednice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom gospođe Jadranke Kosor i predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislava Bobuša, povodom obilježavanja 40. godišnjice uspješnog rada HSUIR-a na svečanoj sjednici Skupštine 2007. godine proglasio 21. ožujak Nacionalnim danom invalida rada Hrvatske.

Za zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske izabrali smo ružu. Hrvatski sabor je na svojoj sjednici 13. veljače 2009. godine, uz posebno zalaganje predsjednika Odbora za rad i socijalno partnerstvo Hrvatskog sabora gospodina Borisa Kunsta, donio Odluku o proglašenju Nacionalnom danu invalida rada Hrvatske – 21. ožujka(NN br. 24/09.)

Broj ozljeda na radu do ožujka 2017 je 16.235 osoba.

eu zajedno do fondova